preskoči na sadržaj

Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada

Login

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
SIGURNO SURFANJE

Priloženi dokumenti:
HT memory brosura preview.pdf

Projekt ATS2020

HUMANITARNA UTRKA

   

PROJEKT " Od srca srcu"

 

Informacije za roditelje
Priloženi dokumenti:
Informacije.docx

Natječaji

Učenje na daljinu

GLAZBENA OLIMPIJADA

                          

"Ein Koffer voller Märchen reist durch Europa"

"Code Name Robot"

JELOVNIK

Zalogajček

 

e-Dnevnik

Šk.g. 2020./2021.

PRAVILNICI

UPISI U PRVI RAZRED

                                                                          

UPISI U SREDNJU

NATJECANJA

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Eratostenov eksperiment
Autor: Danijela Čuček, 10. 11. 2015.

U srijedu, 23. rujna, OŠ Janka Leskovara iz Pregrade priključila  se provedbi Eratostenovog eksperimenta. Učenici uključeni u GLOBE program u lokalno solarno podne proveli su globalni eksperiment u kojem se računa opseg Zemlje po meridijanu. Eratostenov ekspreminet proveo se na dan kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom (jesenska ravnodnevica).  Na zadnjem takvom eksperimentu u ožujku ove godine u ovaj projekt bilo je uključeno 507 škola iz 37 država svijeta.

Za eksperiment je potreban samo štap i sunčeva sjena. Tako učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje. Kako bi učenici uspješno izveli eksperiment potrebno je poznavati Pitagorin poučak koji je jedan je od osnovnih načela geometrije koji glasi površina kvadrata nad hipotenuzom pravokutnog trokuta jednaka je zbroju površina kvadrata nad katetama. Učenici su imali visinu štapa od 1 m i u lokalno solarno podne izmjerili su dužinu sjene štapa. Podatke su usporedili sa drugim školama uključenim u eksperiment, a koje se nalaze na istom meridijanu. OŠ Janka Leskovara nalazi se na 15.753 stupnja istočne geografske dužine.

Eksperiment je dobio ime po poznatom grčkom matematičaru, geografu i  astronomu – Eratostenu  koji izračunao opseg Zemlje na ovaj način što se smatra jednim od najvažnijih znanstvenih mjerenja ikada izvedenih.

Oko 240. pr. Kr. Eratosten je izračunao Zemljin opseg koristeći se trigonometrijom i poznavanjem kuta visine Sunca u podne u Aleksandriji i Sieni (danas Asuan, Egipat). Račun je izveo pod pretpostavkom da je Zemlja okrugla i da je Sunce toliko udaljeno da se njegove zrake mogu uzeti kao paralelni pravci.

Oko 200. pr. Kr. Eratosten je skovao riječ geografija, što je označavalo opisno učenje o Zemlji pa ga danas nazivamo „otac geografije“.

Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja, na kojemu OŠ Janka Leskovara intenzivno radi kroz redovnu nastavu, ali i brojne izvannastavne aktivnosti pa tako i GLOBE program.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju